01 May, 2016

#Recipe 6: Vietnamese banana cake( Bánh chuối nướng Nam Bộ)




This is my MOST MOST MOSTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT favorite sweet treat ever! Of course we have the steam version which also good but the bake one is the most loveable!



*) Nguyên liệu:
- 1 nải chuối sứ chín- khoảng 1kg( chín rục càng ngon)
- 1/2 cup đường thốt nốt( đường trắng ok)
- 2-3M đường thốt nốt( đường trắng ok)
- 5M rượu vang đỏ hoặc rượu rum
- 200ml nước cốt dừa
- 220ml sữa tươi
- 2 ổ bánh mì vừa
- 2 quả trứng gà
- 2M bột mì
- 1m vani
- 50gr bơ lạt
- Xíu muối

*) Cách làm



- Chuôi sứ chín lột vỏ, cắt lát tròn hoặc dài tùy bạn. Ướp chuối với 5M rượu vang đỏ và 2-3M đường thốt nốt. Trộn đều và để trong tủ lạnh qua đêm cho thấm.
- Sau 1 đêm, bạn lấy chuối ra và rim cho đường thấm hết vào chuối. Để sang 1 bên.
- Trộn nước cốt dừa và sữa tươi+ xíu muối với nhau. Xé nhỏ 2 ổ bánh mì ngâm vào hỗn hợp nước dừa và sữa tươi này cho nở mềm.
- Trong 1 cái tô khác, đánh tan 2 cái trứng với 1/2cup đường thốt nốt và vani. Cho thêm 2M bột mì vào vào đánh tan. Cuối cùng cho bơ lạt đã làm tan chảy vào. Đánh tan.
- Đổ tô trứng vào tô hỗn hợp bánh mì+ nước cốt dừa+ sữa. Trộn đều. Cho 1/2 số chuối đã rim vào trộn đều.
- Đổ hỗn hợp này vào 1 nửa khuôn. Xếp 1 lớp chuối. Đổ hết hỗn hợp bột còn lại vào. Xếp thêm 1 lớp chuối cuối cùng lên mặt.
- Nướng 170 độ C/ 60-90'.
- Để tủ lạnh qua đêm cho thật lạnh ăn mới ngon.



*) Ingredients:
- 1kg of Thai's riped banana(or chuối sứ in Vietnamese)
- 1/2 cup palm sugar(regular white sugar is ok)
- 2-3TBSP palm sugar(regular white sugar is ok)
- 5TBSP red wine or rhum
- 2 medium Bánh mì or bread or sandwich or 1 baguette
- 200ml coconut milk
- 220ml fresh milk
- 2 eggs
- 50gr melted butter
- 2TBSP all-purpose flour
- 1tsp vanilla extract
- Salt

*) Baking


- Peel and slice the bananas. Then marinade them with 2-3TBSP sugar and 5TBSP red wine. Mix well and let them in the fridge overnight.
- Ad the bananas to a pan and simmering them for beautiful red color.
- Mix the coconut and fresh milk together, add a little bit salt.
- Tear the Bánh mì into small pieces and soak them in the coconut milk and milk mixture until they are soft and absorbed(about 30 minutes).
- In another bowl, beat the eggs with 1/2 cup sugar and vanilla extract, add the all-purpose flour, mix. Last, add the melted butter and mix well.


- Pour the coconut milk+ milk+ bánh mì mixture to the egg mixture. Mix well.
- Pour the batter to 1/2 the pan. Then place a layer of bananas. Batter(the rest) again then place another layer of banana on top.
- Bake 170C(celcious)/ 60-90'
- Let it chill real cold in the fridge overnight and enjoy.


No comments:

Post a Comment