22 April, 2016

#Recipe 5: Gà nấu pa-tê(Chicken cooked with liver pa té)




It sounds weird right? Actually, this dish is kind of "party" food. The Southern people usally cook it for birthday, funeral, celebration,... And you know what? Chicken cooked with liver pa té is my childhood dish included chicken curry or chicken ragout. Because it tasty, it has CHICKEN(yes, kids love chicken), potato, the richness from the homemade liver pa té and the lovely broth to dip with the Bánh mì(bread).

You can replace the chicken with beef if you wanted. I use chicken cause it's heathier. But remember to use the pressure-cooker to cook the beef for tenderness.

*) Nguyên liệu
- 700gr thịt gà đùi chặt khúc(có thể thay bằng nạm bò)
- Pa-tê gan 100-150gr( pa-tê nhà làm còn nhiêu đây nên xài hết). Mua pa-tê hộp thì dùng 1 hộp.
- 300gr khoai tây
- 200gr cà rốt
- 1 củ hành tây
- 10 nhánh tiêu xanh
- Nước dừa tươi 1 trái
- 2M bơ lạt
- 5M cà chua hộp
- 2M hành tỏi băm
- 1/2m ngũ vị hương
- 1m nước tương
- Muối, tiêu, đường, hạt nêm, bột ngọt
- Ngò gai, húng quế, húng lủi, chanh, ớt
- Dùng kèm Bánh mì

*) Cách làm
- Ướp thịt gà với 2M hành tỏi băm, 1m muối, 1M đường, 1m hạt nêm, 1/2m ngũ vị hương, 1m tiêu, 1m nước tương, 1m bột ngọt.
- Cà rốt, khoai tây cắt khối vừa nhau. Khoai tây chiên sơ.
- Đập dập số tiêu xanh
- Hành tây cắt hột lựu
- Ngò gai cắt khúc nhỏ.
- Phi thơm hành tỏi và 2/3 lượng tiêu xanh đập giập, cho gà vào đảo săn. Cho cà chua hộp vào đảo cùng gà 1 chút rồi cho nước dừa tươi vào. Đậy nắp.
- Khi gà gần mềm, cho cà rốt vào nấu chung. Cho khoai tây vào nấu đến khi khoai tây, cà rốt mềm.
- Trong 1 cái chảo khác, cho dầu. Khi dầu nóng, cho bơ vào, phi thơm hành tây cắt  hột lựu rồi cho số tiêu xanh còn lại vào xào chung cho thơm. Cho pa-tê vào xào thơm. Trút pa-tê sang nồi gà. Tắt bếp.
- Rắc ngò gai, dùng kèm bánh mì, muối tiêu chanh ớt.

*Lưu ý: Nếu thay bằng thịt bò thì phải nấu bằng nồi áp suất.





*) Ingredients

- 700gr chicken chunks
- 100-150gr liver pa té
- 300gr potato
- 200gr carrot
- 1 onion
- 10 sticks of green pepper corns
- Juice from 1 fresh coconut or cococ rico
- 2TBSP butter
- 1/2tsp five-spices powder
- 2TBSP mince shallots and garlic
- 1tsp soy sauce
- 5TBSP tomato paste
- Salt, pepper, chicken stock, sugar
- Culantro, lime, chillies
- Served with Bánh mì(or Bread or sandwiches)

*) Cooking

- Marinade the chicken chunks with: minced shallots and garlic, chicken stock, salt, sugar, pepper, five-spices powder and soy sauce.
- Carrots and potatoes cut in chunks, same size. Saute the potatoes. Chop the culantro. Chop the onion.
- Saute the mince shallots, garlic and 2/3 crushed green pepper corns. Then add in and stir-fry the chicken chunks. Then add the tomato paste and keep stir-fry a little bit more. Then pour in the fresh coconut juice or coco rico. Cover the lid.
- When the chicken started to tender, add the carrots in, cook until tender, then add the potatoes.
- In a small sauce pan, add oil and butter, saute the chopped onion and the rest of green pepper corns. Add the liver pate in and stir-fry until everythings is  dissolved.
- Pour the liver pate to the chicken broth, carrots and potatoes cooker. Turn off the heat. Sprinke some chopped culantro.
- Served with Bánh mì(dip it in the broth), salt+pepper with lime juice and chillies.

*Note: Use the PRESSURE COOKER if you replace the chicken by the BEEF. 

No comments:

Post a Comment