So here, my newest Korean side-dish recipe for the Korean lovers: K-I-M-C-H-I! It sounds familiar right?
The recipe is both in English and Vietnamese.
Ingredients you'll need:
*Kimchi
- 1kg Napa cabbage
- 1 small radish
- 1 medium size carrot
- 5-6 garlic cloves
- 1/2 ginger root
- Spring onion
- 1/4 cup Korean chilli powder
- 2-3 spicy chilli powder (optional)
- Apple juice, pear juice or both
- 2-3 TBSP sugar
- a bit salt (if you like it salty)
- Sea salt
*Radish Kimchi
- 1kg radish (about 2 large radishes)
- 1 medium size carrot
- 5-6 garlic cloves
- 1/2 ginger root
- Spring onion
- 1/4 cup Korean chilli powder
- 2-3 spicy chilli powder (optional)
- Apple juice, pear juice or both
- 2-3 TBSP sugar
- 3 TBSP Fish sauce
- Sea salt
Nguyên liệu:
*Kimchi
- 1kg cải thảo
- 1 củ cà rốt cỡ vừa
- 1 củ cải nhỏ
- 5-6 tép tỏi
- 1/2 củ gừng
- Hành lá
- 1/4 cup ớt bột Hàn Quốc
- 2-3 muỗng canh ớt bột cay miền Trung (tùy theo sở thích)
- Nước ép táo hoặc nước ép lê hoặc cả 2
- Xíu muối
- Muối biển
*Kimchi củ cải
- 1kg củ cải
- 1 củ cà rốt cỡ vừa
- 5-6 tép tỏi
- 1/2 củ gừng
- Hành lá
- 1/4 cup ớt bột Hàn Quốc
- 2-3 muỗng canh ớt bột cay miền Trung (tùy theo sở thích)
- 2-3 muỗng canh nước mắm
- Nước ép táo hoặc nước ép lê hoặc cả 2
- Xíu muối
- Muối biển
- Wash all the ingredients. Peel the radishes, carrots, cloves and ginger. Then soak the radishes, carrots and Napa cabbage in the salted water. Be careful! Please use the organic vegetable.
- Drain them well
- Mince the garlic and ginger finely.
- Mean while, make the Kimchi seasoning spice mix. Mix the minced garlic, ginger, Korean chilli powder, spicy chilli powder, sugar and the juice together. For the Radish Kimchi, also add the Fish-sauce to the mix. Mix well.
- Chop the Napa Cabbage 5cm lengh. Chop the spring onion. Cube the radishes.
- Scrub the Sea salt to the Napa cabbage and radishes. Massage them. They will water out immidiatley.
- Shred the carrots and small radish(for the Kimchi dish).
- Squeeze-out all the water from Napa cabbage and radishes. Then let them dry a little bit.
- Scrub all the mix on cabbage and radishes. Then add the spring onion, radish(for the Kimchi) and carrots in. Mix well.
- Then store them in the clean jars. Put them in the fridge for storage.
Cách làm:
- Rửa sạch tất cả nguyên liệu. Gọt vỏ củ cải, cà rốt, gừng và tỏi. Ngâm củ cải, cải thảo và cà rốt trong nước muối loãng.
- Để ráo các loại nguyên liệu.
- Bằm nhuyễn tỏi và gừng.
- Làm hỗn hợp gia vị Kimchi: Trộn đều tỏi, gừng bằm, ớt bột Hàn Quốc, ớt bột cay, đường và nước ép lê(táo). Hỗn hợp ướp Kimchi củ cải thì trộn thêm nước mắm.
- Cắt cải thảo thành khúc dài 5cm. cắt khúc hành lá. Củ cải cắt khối vuông vừa miệng.
- Chà xát đều muối biển lên cải thảo và củ cải. Cải thảo và củ cải sẽ ra nước ngay lập tức. Sau đó để cải thảo nghỉ trong 1-2 tiếng, củ cải 30'.
- Bào mỏng cà rốt và cắt khúc mỏng củ cải(để cho vào Kimchi cải thảo).
- Bóp hết nước trong cải thảo và củ cải. Để ráo.
- Chà xát hỗn hợp muối Kimchi lên cải thảo và củ cải. Sau đó cho cà rốt, hành lá và củ cải vào trộn đều.
- Ép chặt hỗn hợp vào lọ thủy tinh. Để trong tủ lạnh để dùng dần.
- Shred the carrots and small radish(for the Kimchi dish).
- Squeeze-out all the water from Napa cabbage and radishes. Then let them dry a little bit.
- Scrub all the mix on cabbage and radishes. Then add the spring onion, radish(for the Kimchi) and carrots in. Mix well.
- Then store them in the clean jars. Put them in the fridge for storage.
Cách làm:
- Để ráo các loại nguyên liệu.
- Bằm nhuyễn tỏi và gừng.
- Làm hỗn hợp gia vị Kimchi: Trộn đều tỏi, gừng bằm, ớt bột Hàn Quốc, ớt bột cay, đường và nước ép lê(táo). Hỗn hợp ướp Kimchi củ cải thì trộn thêm nước mắm.
- Cắt cải thảo thành khúc dài 5cm. cắt khúc hành lá. Củ cải cắt khối vuông vừa miệng.
- Chà xát đều muối biển lên cải thảo và củ cải. Cải thảo và củ cải sẽ ra nước ngay lập tức. Sau đó để cải thảo nghỉ trong 1-2 tiếng, củ cải 30'.
- Bào mỏng cà rốt và cắt khúc mỏng củ cải(để cho vào Kimchi cải thảo).
- Bóp hết nước trong cải thảo và củ cải. Để ráo.
- Chà xát hỗn hợp muối Kimchi lên cải thảo và củ cải. Sau đó cho cà rốt, hành lá và củ cải vào trộn đều.
- Ép chặt hỗn hợp vào lọ thủy tinh. Để trong tủ lạnh để dùng dần.
No comments:
Post a Comment