This presentable dish is from the Quang Nam province- in central VietNam. Its golden/ yellow color of the pork, shrimps or chicken is from the organic tumeric or tumeric powder. You can also top it with anything you like, like chicken or pork and shrimps.
I didn't like this dish before. Maybe because it tastes different and bland everytime I tried. One time, I tried Mi Quang at a street-vendor, in the middle of the market near my house and absolutey love it! With the authentic plating: a little broth, pork cooked right, small shrimp was sweet and I could taste the whole shells! Then the fish-sauce with chillies and baby green vegetable dipping... Everything created a perfect bowl of Mi Quang ever!
In my opinion, the most important ingredients are: baby green vegetable(or Cải baby), peanut, a spicy- minced chilli fish sauce with crunchy rice paper. Not like many other Viet noodle soups, the broth is not to much, just a little and tasted a little bit salty from the good- quality fish sauce. A delicious Central dish you must try!
The recipe is both in English and Vietnamese. Enjoy!
*) Nguyên liệu( khoảng 3 người ăn)
- 300gr sợi mì Quảng(trắng hay vàng tùy bạn nha. Mình thấy màu trắng có vẻ ngon hơn. Ở nước ngoài không có thì thay bằng sợi phở. Nếu thích ra chất Quảng thì bạn trụng sợi phở trong nước có pha bột nghệ).
- 100gr tôm nhỏ
- 300gr thịt gà chặt khúc
- Củ nén
- 1-2 quả trứng gà luộc hoặc 8-10 trái trứng cút luộc.
- 1M dầu điều
- 1/2M nghệ tươi băm nhỏ
- 1m bột nghệ
- 1m sả băm
- 1m bột ngọt
- 1m đường
- 1/2m muối
- 2m hạt nêm
- 1m tiêu
- 1M hành tỏi băm
- 2M nước mắm ngon thiệt ngonnn
- Nước dùng
- Hành lá
- Ớt hiểm xanh, đỏ
- Bắp chuối bào, giá, rau sống, bạc hà. QUAN TRỌNG NHẤT: Cải baby.
- Bánh đa nướng
- Đậu phộng rang đập bể
*) Ingredients(Served about 3):
- 300gr Quảng noodle( You can also replace it with Phở noodle. Then poached it in hot water wit tumeric powder to get the golden/ yellow color. Or just use the white one).
- 100gr small shrimps(the shrimps you can eat the shells).
- 300gr chicken chunks
- Chives or Củ nén(You can use the shallots and galic instead but this is required). View the Củ nén here
- 1-2 hard-boiled egg or 8-10 hard-boiled quail eggs.
- 1TBSP Annatto seed oil
- 1/2TBSP fresh minced tumeric root.
- 1tsp tumeric powder
- 1tsp minced lemongrass
- 1tsp monosodium glutamate(optional)
- 1tsp sugar
- 1/2tsp salt
- 2tsp chicken stock
- 1tsp pepper
- 1TBSP minced garlic and shallots
- 2TBSP good-quality fish sauce
- Chicken broth or pork broth
- Spring onion
- Sherded banana blossom, beansprout, Vietnamese herbs, Thai-basil, Thai-mint, Baby green vegetable
- Crunchy charcoal- grilled rice paper
- Half-crushed peanut
*) Cách làm
- Bạn làm sạch tôm bằng cách cắt bỏ đầu, chân và ngạnh nhọn ở đuôi. Rửa sạch qua nước muối và rượu trắng.
- Thịt gà rửa sạch, chà xát với muối hột.
- Pha gia vị ướp: Trộn nghệ tươi băm, hành tỏi băm, bột nghệ, đường, tiêu, muối, hạt nêm, dầu điều. Một nửa ướp vào tôm cùng với đầu hành trắng băm. Một nửa gia vị ướp gà pha thêm nước mắm+ sả và tẩm ướp đều vào phần thịt gà.
- Củ nén, hành tím, tỏi băm đập dập. Hành lá cắt khúc nhỏ.
- Các loại rau sống lặt rửa sạch
- Pha nước mắm ngon với ớt hiểm xanh(hoặc đỏ) băm.
- Phi thơm củ nén, hành tỏi với dầu phụng(dầu đậu phộng). Dầu thực vật ok.
- Trút tôm vào xào săn vừa chín tới thì trút riêng ra đĩa.
- Cho tiếp gà vào chảo xào săn. Sau đó đổ nước dùng xâm xấp gà và kho đến khi gà thấm gia vị. Lúc này cũng trút luôn trứng cút vào kho cùng gà. Không kho đến khi cạn như ăn với cơm nhé. Nêm lại nước dùng gà hơi mặn đậm với hạt nêm và nước mắm.
- Xếp rau sống- mì- tôm- gà- trứng- hành lá. Chỉ chan 1 đến 1/2 vá nước dùng xâm xấp. Không chan đầy như các loại bún, mì phở khác. Rắc đậu phộng lên mặt.
- Dùng kèm rau cải baby, bạc hà, rau sống, bánh đa ngon ơi là ngon. Chấm thịt gà với chén mắm ớt cay pha.
*) Cooking:
- Cut off the heads, legs and the sharpen tails near the tails of the shrimps. Then wash them clean with salted water and white-wine.
- Wash the chicken chunks. Then scrub them with sea salt.
- Let the shrimps and chicken dry.
- Mixing the Mì Quảng seasoning: Mix the fresh minced tumeric root, tumeric powder, minced shallots and garlic, sugar, pepper, salt, chicken stock, annatto seed oil together. Half of them use to marinade the shrimps with some minced white part of the spring onion. The rest you add 2TBSP fish-sauce+ minced lemongrass in and marinade the chicken. Now can you see the gorgeous color?
- Mash the Củ nén(chives), shallots and garlic. Chop the green part of spring onion.
- Wash all the vegetable and herbs.
- Mix the good quality fish sauce with spicy minced chilli.
- Saute the Củ nén, shallots and garlic with peanut oil. Vegetable oil or olive oil is also ok, but it turns out more Mì Quảng with peanut oil.
- Stir- fry the shrimps till them turn red. Just quick stir and don't make it over cooked. Take them out.
- Then, in that pan, saute the chicken chunks also. Pour the chicken stock/ pork stock or water in, just enough to cover the chicken. Cook for a few minute when the broth absorb to the chicken. Add the eggs in too. Season it again with fish sauce and chicken stock. Remember the broth must be a little bit salty.
- Plate the herbs- noodle- shrimps-chicken- eggs- chopped spring onion. Then add a little bit broth in(about1/3 cup of broth). Sprinkle some crushed peanut.
- Dip the chicken in chilli- fish sauce. Eat with baby green vegetable and crunchy rice-paper.
No comments:
Post a Comment